közösségi mediáció

Hétköznapi létünk alapvető eleme a(z) (iskolai, munkahelyi, baráti) közösséghez való tartozás ennek minden lehetőségével és nehézségével egyaránt. Mit adhat számunkra egy jól működő közösség? Fejleszti önismeretünket (segítségével ráláthatunk vakfoltjainkra, erősíthetjük bizalmi szintünket), lehetőséget ad régi sérelmeink, sebeink gyógyulására, segít lelki egyensúlyunk megőrzésében, társas támogatás élményét nyújtja (nem vagyok egyedül érzése).

Az egyének különbözőségei okán azonban a közösségi létforma elengedhetetlen részei a konfliktusok. A közösségi lét során felmerülő konfliktusok lehetőséget adnak arra, hogy a konfliktusok hatékony kezelése által tovább fejlődjön, mind a közösség, mind az egyén. Gyakran előfordul, hogy indirekt módon zavarják egymást a csoporttagok vagy korlátozzák a másik szabadságát, lehetőségeit. Sokszor mindennaposak a vélemény- és érdekütközések.

Azonban a felmerülő konfliktusok miatt nem érdemes lemondani a közösségi lét élményéről. Ilyen esetekben (a konfliktus erősségétől és eszkalációjától függően) segítség lehet, egy semleges, pártatlan harmadik fél behívása a konfliktus kezelésébe. Ilyen esetben a mediátor feltérképezi a feszültségpontokat, fontosabb érdekeket, hozott közösségi mintákat, tapasztalatokat. Segít tisztázni, az érzelmek mögött meghúzódó szükségleteket. Ezt követően a közösség érintett tagjai együttműködésével kidolgozza a hatékony együttműködéshez szükséges megállapodást.

Ha úgy érzed egy közösségi mediációban támogatni tudlak hívj bátran!
Mácsik Mónika
+36 70 329 4648

Elakadtál? Segítségre van szükséged?

Fordulj hozzám bizalommal, vedd fel velem a kapcsolatot:

Kapcsolatfelvétel