válási mediáció

Válási mediációra akkor van szükség, amikor menthetetlen egy házasság, és a felek nyitottak a kulturált, békés válásra, a válási mediáció a megoldás számukra. Felelős felnőttként és szülőként olyan válás mellett döntenek, amelyik nem teszi tönkre érzelmileg és anyagilag a másik felet.

Egy válás kimeríti az érzelmi tartalékainkat. A feleket annyira átitatják az érzelmek, hogy sokszor képtelenek racionális döntésekre, gyengék az érdekeik képviseletében. A bíróságokon zajló válópereknél az egyik fél szinte mindig vesztesként kerül ki a perből, aminek logikus lélektani következménye, hogy később ott “tart be” a másiknak, ahol csak tud. Ha ez a gyerekfelügyelet és a láthatás kárára megy, jóvátehetetlen károkat okoznak vele a gyermeküknek.

A gyerekek érdekeit, szempontjait maximálisan figyelembe venni, és őket nem a bosszúállás eszközként felhasználni a legfontosabb dolog a válás során (és a válás után). A válófélben lévő felek sokszor annyira el vannak foglalva a saját sérelmeikkel, hogy észre sem veszik a gyerekeik szenvedését. A gyerekeknek nem a válás a legrosszabb, hanem az oda vezető út. Ne okozzunk fölösleges, és jóvátehetetlen károkat a lelkükben.

A mediáció során az addigi értékek felidézésével és megőrzésével egészen más fénybe kerül a kapcsolat, a válás lebonyolítása és a válás utáni időszak megélése barátságosabban és könnyebben zajlik. Nem mindegy, hogy a válás után barátok maradnak a felek, vagy ellenségekké válnak, és még évekig mérgezik egymás életét.

A mediáció segít az érzelmi veszteségek feldolgozásában, tanulságokkal szolgál, hogy a későbbi kapcsolatokban a felek ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, és lehetőleg ne egy újabb válás legyen a vége.

A mediációs tárgyalásokon a felek teljes titoktartás mellett rendezhetik vagyoni ügyeiket, megegyeznek a gyermekek elhelyezésében, a jövőbeni kapcsolattartásban. A mediáció révén elkerülhető, hogy a bíróságon kínos kérdésekkel szembesüljenek a felek a válás során. Nem kell “kiteregetni a szennyest”, megalázni a másik felet. A bontóper maximum két tárgyaláson megtörténik.

A válási mediáció egyéni beszélgetésekkel kezdődik, majd egy közös mediációs üléssel zárul, ahol elkészítjük a Mediációs Megállapodást, amely tartalmazza a felek megállapodását az összes érintett kérdésről. Így a válás tulajdonképpen előzetes megegyezés alapján történik, ezt hívják megegyezéses válásnak, így a bíróság dolga is könnyebb, a folyamat pedig gyorsabb.

A mediáció önkéntesen választható módja a válás előkészítésének. Akár a megkezdett tárgyalás közben is választható a válás lezárásának ezen módja.

Ha úgy érzed egy válási mediációban támogatni tudlak hívj bátran!
Mácsik Mónika
+36 70 329 4648

Elakadtál? Segítségre van szükséged?

Fordulj hozzám bizalommal, vedd fel velem a kapcsolatot:

Kapcsolatfelvétel